Ahad, 5 Jun 2011

awas penipuan celcom !!!



promoter licik celcom (gambar hiasan )




jenis simkad yang di beri kepada mangsa


luahan mangsa 1 *klik untuk besarkan*




luahan mangsa 2 *klik untuk besarkan*


luahan mangsa 3 *klik untuk besarkan*




satu penipuan yang licik itulah boleh dikatakan kepada sebuah syarikat komunikasi terkenal yang itu celcom,berikut (gambar) antara yang penah menjadi mangsa penipuan celcom,amat licik sekali penggunaakn promoter celcom sebagai kambing hitam untuk di elak didakwa


perkara ini harus di dedahkan kepada masyarakat supaya tidak lagi terperdaya dengan penipuan kapitalis celcom ini yang menggunakan promoternya untuk menipu mangsa supaya mangsa terpaksa membayar bil tanpa menyedari pemberian percuma oleh promoter celcom


promoter celcom ada di mana mana kawasan terutamanya bandaraya utama di seluruh malaysia di pekan pekan kecil pun ada ,mangsa utama adalah golongan muda antara umur 14-30 ,terutamanya orang yang mudah terperdaya dengan dengan pemberian percuma



caranya amat mudah promoter celcom ini akan menawar dan menyapa sesiapa sahaja yang boleh di jadikan mangsa mereka,pertama mereka akan menawarkan simkad percuma dengan perbagai pakej janji manis yang boleh menyebabkan mangsa terpedaya


cara pertama mereka umpama memaksa dan menyakinkan mangsa mengambil simkad itu dengan perbagai janji manis sehingga mangsa bersetuju mengambil simkad yang di katakan percuma itu selepas itu mangsa dikehendaki menandatangani satu surat sebagai penjanjian


lebih malang tanpa di sedari mangsa telah menandatangi surat penjanjian tersebut,sebagai tanda persetujuan untuk mengelak mereka dari di dakwa,penipuan yang di buat oleh promoter celcom terbabit mengatakan itu sebagai pendaftaran nama sebagai penggunakan untuk rujukan


ia ternyata satu penipuan yang licik dan mengelirukan mangsa,promoter celcom yang menipu ini akan meminta mykad (ic) mangsa untuk di photostat dan kemudiannya di suruh menulis satu borang yang meminta nama,alamat,no talefon rakaian lain dan nama ibu


seperti biasa promoter celcom yang juga kaki penipu ini akan mengatakan itu satu rujukan,aneh bukan ??? jika kita membeli simkad prabayar realod atau pun bil kita hanya perlu mendaftar nama dan no mykad(ic) sebagai pendaftaran utama sebagai pemilik tidak perlu photostat ic


lebih malang surat penjanjian terbabit di kaburi dari mata mangsa sehingga mangsa telah menandatangani surat terbabit ,dan no talefon asal mangsa juga di ambil kononya sebagai rujukan ,selepas itu promoter celcom ini akan mengatakan proses dalam seminggu


mereka juga menjanji pada mangsa akan menalefon untuk mengaktifkan simkad percuma terbabit,selepas seminggu apa yang di janjikan itu indah khabar dari rupa , pakej yang di janjikan tidak seperti mana yang di katakan dalam promosi



servis mangsa di rangkaian lain juga di matikan dan servis bertukar tangan kepada celcom tanpa di sedari mangsa,kejadian terbabit menyebabkan mangsa rugi apabila servis di rangkaian lain bertukar kepada celcom,selepas itu mahu atau tidak anda terpaksa membayar bil kepada celcom


bukan sahaja rugi malah anda terpaksa membayar juga caj bulanan dari celcom dengan pakej yang anda sendiri tidak setujui dan gunakan ,sebagai pengguna ia satu pencabulan hak sebagai pengguna tetapi malangnya celcom tidak boleh di dakwa kerana sehelai surat penjanjian


surat penjanjian terbabit telah di tandatangani tanpa di sedari mangsa di dalam penipuan yang agak licik ,bukan sahaja itu malah ada mangsa yang tidak langsung menggunakan simkad celcom percuma terbabit terpaksa membayar untuk elak dari di dakwa ke mahkamah


kebanyakan mangsa yang di temui berkata ,mereka di paksa menulis satu borang dan terus di beri simkad celcom axiata secara percuma tanpa memikirkan kesanya,kebanyakan mangsa menunjukan kekesalan mereka kerana menjadi mangsa penipuan licik ini


b99: perkara ini sepatutnya perlu di ambil tindakan segera oleh cfm skmm untuk mengelakan dari menjadi mangsa penipuan licik yang di jalankan celcom dan kuncu kuncunya,seharusnya perkara seumpama ini tiada kompromi kerana ia telah melanggar akta gak pengguna tinjauan b99 di sekitar kuala lumpur promoter celcom giat menjalankan aktiviti makan duit haram walaupun mangsa telah membuat aduan kepada kpdnkk,cfm,skmm





21 ulasan:

  1. biar aku jawab bg pihak celcom. not fair kalau hang tak dgr penjelasan dr dua belah pihak.

    ade 2 kes kat sini- satu kredit limit 150 dan satu kes tukar talin dr operator lain ke celcom.

    1.) kes satu kredit limit RM150.
    memang kredit limit ni apply utk semua service, call, sms, mms dan internet.
    Tp sebab postpaid dia hanya boleh charge dan hantar ke billing system selepas beberapa jam.
    jadi terdapat kemungkinan besar yg bill customer akan melebihi dr 150 (kerdit limit) disebabkan oleh postpaid system itu. (utk pengetahuan semua, semua operator sama saje benda ni). especially bila kita pakai internet, pakai 10 minit pon dah kena charge rm100 inggit. itu normal. sebab tuh kalau nak pakai internet kena pakai broadband package. itu kecuaian pengguna juga.sama gak kes org pergi oversea pakai telephone., tgk2 charge lebih dr 150. ini sebab oleh krn celcom kena tunngu dr operator oversea hantar bill utk bill customer dia.. dan terdapat kebarangkalian yg bill excced dr kredit limit yg diset.. itu normal utk semua operator...kalau kes prepaid tak akan jadi mcm ni- sebab semua transaction real time... jadi sebelum buat tuduhan dapatkan fakta yg benar dulu.. ini hentam saje.. semua operator akan ada hadapi masalah yg sama bila cakap pasal postpaid system/users.

    2.) kes kedua ni adalah kelicikan pihak promoter yg promote celcom. utk pengetahun encik promoter nie bukan celcom staff. dia hanya jadi agent saje yg dibayara gaji oleh agensi yg berdaftar utk jadi promoter ke celcom. memang diakui ade agent2 yg berbuat jahat mcm ni. celcom juga banyak terkena dgn perbuatan agent2 yg jahat ni demi utk kaut keuntungan dr jualan yg mereka dapat.. dan ini bukan salah celcom... dan celcom boleh mengambil tindakan kalau dilaporkan.. jgn kerana kesalahan org lain celcom yg fitnah..

    harap penjelasan ini boleh dinilai oleh dua2 belah pihak..aku bukan sokong celcom- tp tak suka budaya mengfitnah especially fitnah compnay melayu dan cuba nak kayakan company india pula.ini sikap melayu.. kalau betul salah takpe..

    BalasPadam
    Balasan
    1. celcom boleh mengambil tindakan kalau dilaporkan.. ape tindakan yang celcom boleh ambil? aku dah terkena kononnnya suruh buat report polis then g center celcom then aku buat aope yang disuruh.. sampai jugak surat mahkamah pastu mintak jugak bayaran sampai sekarang si celcom ni masukkan nama aku kat CTOS.. ape yang yang tindakan celcom buat? tetap nak kaut keuntungankan? itulah tindakan yang celcom ambik nak mintak DUIT xmembantu

      Padam
  2. macam mana nak skong produk melayu??? kalau melayu tipu melayu,bukan saja promoter pihak atasan celcom pon 2x5 tak boleh jawab dengan tepat malah jawapan mengilirukan sekarang zaman dh maju jangan ingat ilmu putar belit senang nak tipu org,ini bukan fitnah ini adalah realiti sebelum ramai melayu yang kena tipu,simpatilah skit ramai yang kena masih belajar mana ada duit nak bayar bil yang tak di gunakan B99 akan dedahkan lagi nantikan pendedahan penipuan celcom part2,celcom kata akan ambil tindakan tetapi masih ada lagi operasi sama melayu tipu melayu

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
    2. betul tu.. yang terkena jeh tahu n paham..
      ade solution x? advice pliss

      Padam
  3. aku pun dah kena tipu iaitu topap rm10 kena telan rm 5...bila semak baki dah kurang..itu kerja celcom

    BalasPadam
  4. pnh jgk terkena..n terus pndng serong je bile nmpk promoter celcom..terus ckp tknk..

    biasa la..kene tipu dulu masa tu budak lg...org nk bg free..tkkn tknk lak kn..

    pengalaman tu mematangkan

    BalasPadam
  5. saya penah kene..promoter tu bg sim card free n paksa2 register masa saya kluar jalan2 kt kl dgn kawan saya..dia ckp kalau tak aktif kan, tak jadi apa2 pon..ktorg pon register jela..sebab malas nak melayan promoter2 tu..dahla block jalan org..

    lps beberapa bulan tu, saya dan kawan saya tu dapat bil pulak..kitorg tak aktifkan pon..saya tak nak bayar bil tu sebab saya x penah gune nombor tu n x kenal pon nombor tu..pastu dpt surat lawyer pulak..saya malas nak besarkan isu ni..saya bayar jela..tapi ingat wahai orang yg bertanggungjawab dlm bil saya tu, walaupun saya bayar tapi duit tu saya TAK HALALKAN!!!MAKAN LA DUIT HARAM TU!!!

    BalasPadam
    Balasan
    1. Amin.. Haram kan je..
      Jgn bgi kesian..dorang mkan nasi.. Kite mkan pasir.. Otakk dye..

      Padam
  6. saya baru je dalam bulan ni kena tipu dekat masjid jamek dengan kwan saya , dorang ni asal nmapk muka student je dorang tahan . Dahlah masa tu sy tengah kelam kabut nak naik lrt,,dorang tahan plak kite .... geram je... ingat kad tu free lah kan sbb tak nak layan lama sgt dorang ni,rupenye dia tahan lgi kite untuk explain benda tuh,yang sorang lagi plak tukar topik bagi mengelakkn benda ni tak mencurigakan . lepastu tu minta ic sy n kwan sy . dan suruh tulis maklumat kat borang yang tak di ketahui sahihnya . Dan skg ni dah tahu kne tipu , sy cek rupnye nama sy mmg dah registered tp bil dah RM194 , padahal tak guna pon . Mmg jahat betul manusia ni , dan sy akan buat laporan polis .

    BalasPadam
  7. Saya pun pernah mengalami situasi yang sama apabila ditipu dngn sim kad percuma ni. Walaupun saya ta pernah langsung gunakan sim kad tersebut tapi setiap bulan pasti ada bil sampai ke rumah. Disebabkan cuak dngn surat yang na kena saman tu, saya pun pegi la bayar RM 300 di celcom center. Bila saya datang balik semula bersama dngn laporan polis, pihak celcom menyatakan bahawa kes saya ta dpt difailkan atas alasan saya dah pun membayar duit tersebut. Pada mulanya attendant tersebut menyatakan bahawa saya perlu juga membayar baki bil tersebut untuk clear kan nama saya dari di black list. Nasib baik saya datang bersama bapa saya kerana selepas digertak barulah attendant tersebut memaklumkan yng saya boleh mengisi borang 'fraud complain' untuk clearkan nama. Sudah terang lg nyata bahawa celcom turut sama terlibat. Jika tidak disebabkan bapa saya, mungkin saya terpaksa melunaskan baki yng ada berjumlah RM 700+. Diharapkan pihak yng berwajib melakukan sesuatu bagi membanteras kegiatan ini kerana ia melibatkan sebahagian besar student yng tidak tahu menahu langsung tentang kegiatan ini.

    BalasPadam
  8. Alahh.. Clcm nie pun dah kenyang mkan duit. Kekadang rase nak hempas je telefob nie tpi bukan slah telefon pun.. Situasi.. Line hp kite penuh..line hp kwn kite pun dah penuh.. Bnde rgent kan.. Kol sekali betina dok ckp.. "The number u have dial. ........." Kedue kali same.. Ketiga.. Keempat.. Kelima.. Dh pentingkan.. Tpakse jgak try kol.. Last2 smpai abis krdit.. Elok2 bru relod 5.00.. Tinggal sekupang..
    *Clcom.. Tlg lha kemaskini sket.. Aq dah lh miskin.. Nak beli sim lain pun tkut same je.. Memang tak halal lha duit korang mkan tue... Amiiiinn..

    BalasPadam
  9. saya pon kene tipu juga macam nie..hari tu pegi jalan2 dengan kawan dekat jalan tar kl..tetiba ada orang2 celcom dekat tepi jalan tahan.. dia cakap la nak bagi simkad free..kononnye dalam tu ada internet free la ape la..bla bla bla.then dia mintak ic.. pastu mintak nama ibu. dah la nombor tu tak guna ..tau2 bill sampai rumah rm 426 .. gile punye celcom.. rasa nak cekik jerk orang celcom tu..nak cari keje tu biala yang baik sikit yang halal.. nie kalau keje pon menipu..baik kau duduk tepi jalan mintak sedekah jerk..

    BalasPadam
  10. Celcom untuk golongan kaya dan berada.
    Senang cerita cari postpaid atau prepaid yang kita mampu lepas tu mnp keluar dari celcom.

    BalasPadam
  11. sorry but nak tanya macam mana nk settlekan benda ni? saya pun baru dapat surat lawyer and i didnt even use the simcard. total bayaran bil rm700+ dengan tak pernah guna pun. saya takkan bayar sebab saya memang tak guna. cuma nak tahu macam mana nk settlekan yeee.

    BalasPadam
    Balasan
    1. Betul tu mcm mne nak bayar ek..sebab saya punya surt laywer dh smpai..

      Padam
    2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

      Padam
  12. tu la....aq pon dah kena...skrang nie dah 3x dpat surat lawyer.... dh tgah xdak duit nk bayar... klau kita lambat bayar apa kesan dya ehh????

    BalasPadam
  13. Saya cadangkan kita bukak 1 page fb khas utk penipuan celcom ni..dlm page tu kita kongsi masalah dan sapa yang boleh selesaikan kes ni tanpa bayar 1 sen pun pada celcom

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cadangan yang baik. Sebab saya dan beberapa rakan yang lain turut menjadi mangsa. Dia datang ke kolej dan penipu hampir semua student. Mari wujudkan fb page tu and kita boleh saman dan buat apa yang patut beramai-ramai.

      Padam
    2. Cadangan yang baik. Sebab saya dan beberapa rakan yang lain turut menjadi mangsa. Dia datang ke kolej dan penipu hampir semua student. Mari wujudkan fb page tu and kita boleh saman dan buat apa yang patut beramai-ramai.

      Padam